Krakow Saint Florian Kapısı

Krakow Eski Şehir bölgesi yüzyıllar öncesinde surlar ile çevrili imiş. Toplamda 8 kapı ve 39 kuleden oluşan şehir surları 13. yüzyılda yapılmaya başlanmış. Saint Florian Kapısı ve önündeki Barbican Krakow'un şehir surlarından günümüze kalan birer örnek. Kapıdan girildikten sonra direk olarak Eski Şehir'e (Old Town) oradan da Wawel adı verilen kaleye ulaşılabiliyor. Burası Kraliyet yolunun da başlangıcı sayılıyor.   





Şehir Avusturya Macaristan İmparatorluğu'na geçtiğinde, Avusturyalılar tüm şehir surlarını yıkıp ortalığı temizlemek istemişler. Çünkü Barbican ile St. Florian kapısı arasında kalan dar alan pislik içindeymiş. Krakow'lular en azından bu iki yapıyı kurtarmak için çeşitli çareler düşünse de görüşmelerin pek faydası olmamış. 

En sonunda bu yapılar yıkılacak olursa esen rüzgarın Saint Mary Bazilikasına her pazar ayine giden kızların eteklerini kaldıracağını ve kızların bacaklarını ortaya çıkaracağı argümanı Avusturya'lıları ikna etmiş ve yapılar kurtarılmış. 



Krakow'da St Florian kapısının yakınına Mc Donalds ilk açıldığında kapısında kuyruklar oluşmuş ve insanlar en iyi giysilerini giyerek kuyrukta 7 saat gibi uzun süre kadar beklemişler. 




İçeride satılanlar Krakow'luların aylık kazançlarının onda biri tutsa da komunist dönemdeki yasaklardan sonra insanların "istediğim yere gidebiliyorum, istediğimi yiyorum" duygusunun ne kadar önemli olduğunu vurgulaması açısından güzel bir örnek. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Krakow'un ejderhası

Marsilya günlüğü

Krakow Wieliczka tuz madeni