Krakow Wieliczka tuz madeni

Krakow yakınlarındaki Wieliczka tuz madenine gidiş için Krakow Merkez İstasyonu olan Krakow Glowny'den kalkan trenlere binilebilir. 




Tren biletlerini otomatik bilet makinelerinden alabilirsiniz, Ayrıca trende de bilet kontrol memurları bilet satıyor. Onlardan bilet almak için nakit para vermeniz yani önceden Polonya para birimi zloti almış olmanız gerekiyor. Bilet makinelerinden almanızın avantajı kredi kartı kullanabilmeniz.



Tren 20 dakikada tuz madenine ulaşıyor ve adam başı 3 zloti. Tren şiddetle tavsiye edilir. Rahatça, trafiğe takılmadan kısa sürede madene ulaşabilirsiniz. Tren istasyonunun adı Wieliczka Rynek.




Wieliczka tuz madeni Unesco Dünya Mirası listesine alınmış ve Krakow'a gelinmişken görülmesi gereken yerlerden biri.




Tuz madeni girişinde adam başı 84 zloti ödeyerek İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca veya Rusça düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Her yarım saat aralıkla İngilizce tur var. Diğer turlar daha aralıklı. Yanınızdaki çantaların ücretsiz olarak bırakılabileceği bir emanet de var.



Tur başlayınca 380 merdivenle aşağı iniliyor. Toplam 250 kilometre olduğu söylenen tüneller ile farklı galerilere ulaşılıyor. Maden epey derinlere iniyor olsa da tur yerin 135 metre kadar altında sona eriyor. Birçok yer tur kapsamı dışında olmasına rağmen, madeni gezmeye en az 3-4 saat ayırmanız gerekiyor. 



Tur boyunca ilkel çağlardan günümüze kadar gelen süreçte madenden nasıl tuz çıkarıldığı, asırlar boyunca gelişen teknikler ve madenin içinin nasıl şekillendiği hakkında bilgiler veriliyor.




Madenin gezilen birçok yerinde tuzdan heykeller bulunuyor. Bunlar Polonya tarihinde yer alan krallar, halk kahramanları, bilim adamları olduğu kadar, Papa John Paul II, Meryem Ana ve Hazreti İsa heykelleri gibi dini şahsiyetleri de içeriyor. 





Ayrıca devasa bir kilise ile duvarlarında tuz kayalarına oyularak yapılmış çeşitli tablolar da dikkat çekici. Tavana asılmış avizelerin taşları da tuz kristallerinden yapılmış.










İçinde her yaştan kişiye ilginç gelecek aktivitelerin de mevcut olan madende restoran, hediyelik eşyalar satan dükkanlar, 3 boyutlu sinema, çeşitli aktivitelerin yapılabileceği salonlara ilave olarak bungee jumping ve merdivene tırmanma yarışları da yapılıyormuş. Maden çeşitli solunum yolu hastalıkları olan çocukların tedavisinde de sağlık tesisi olarak kullanılıyormuş. Belirli sayıdaki hasta çocuklara çeşitli solunum egzersizleri yaptırılarak tedavi edildikleri söyleniyor. 




Korkmanıza gerek yok, turun sonunda kısa zamanda yer yüzüne çıkmanızı sağlayan bir asansör kullanılıyor. Böylece fark etmeden epey uzun bir yürüyüşün sonunda rahatça madenden çıkılabiliyor. 



Çıkmadan önce restoranda yemek yiyebilir veya müzeyi de gezebilirsiniz. 







Sinemada 3 boyutlu olarak maden hakkında çeşitli bilgilerin verildiği filmi de izleyebilirsiniz.

Yeryüzüne çıktığınızda madene girdiğiniz yerden farklı bir yere çıkmış olabilirsiniz. Telaşa gerek yok, girdiğiniz yer 400 metre uzakta. Parkın içinden geçerek madene giriş yerine varılabilir ve eğer girişte emanete eşya bıraktıysanız alabilirsiniz.




Günümüzde tuz çıkarılmayan Wieliczka tuz madeni Polonya'nın en büyük madeni değil. Ama ilk kez bulunduğumuz ve saatlerce içinde bulunduğumuz maden bize epey büyük geldi. Üstelik müzeyi de gezmedik. Vaktiniz varsa gezmenizi öneririz.

Krakow'a yine aynı yol ile dönebileceğiniz gibi, tren istasyonuna yakın yerden kalkan dolmuşlar da kullanılabilir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Krakow'un ejderhası

Marsilya günlüğü