Krakow Saint Mary Kilisesi'nin borazancısı

Krakow Main Market Square'in bir kenarında yer alan ve 80 metre yüksekliğindeki Saint Mary Kilisesi iki kardeş mimar tarafından yapılmaya başlanan bir kilise. Kardeşlerden birinin, diğerinin yaptığı kule kendisininkinden daha güzel olduğu için onu öldürdüğü söyleniyor. Kulelerden birinin daha uzun, öbürünün daha kısa olmasının bir açıklaması bu. Diğer açıklama ise etrafı gözetlemeye yarayan kulenin önünde görüşü kapatacak birşey olmaması için diğer kulenin kasten alçak yapıldığı.  




Saint Mary Bazilikasının kulesinin tepesinde 4 yana bakan pencereler sırayla açılıp her saat başı bir borazan dışarı doğru uzanıyor ve bir melodi çalıyor. 




Orta Çağlarda borazan biri sabah şehrin kalk saatinde, diğeri akşam şehrin kapıları kapanırken iki kez çalınırmış. 


Borazancı önce kaleye doğru sonra halka doğru ve sonra da diğer yönler doğru borazanını üflüyor. Böylece önce krala, sonra halka doğru güvende olduklarını bildiriyormuş. Ama borazancının müziği aniden kestiği fark ediliyor. Bunun sebebi üzerine 2 ayrı rivayet var. Bunlardan birincisi ve ilginç olanı Tatar akıncıların baskınını haber veren borazancının borazanını çalarken bir Tatar oku ile boğazından vurularak öldüğü. Bu sebeple o borazancının anısına melodi hep yarım bırakılıyor. Birçok insan gerçeğin bu olduğunu düşünüyor. 



Diğer rivayet ise belki de daha akla yakın olanı. Krakow'un surlarının olduğu dönmede surların üzerindeki nöbetçiler borazanlarını sırayla çalıp halka uyarı görevini yapıyorlar. Tüm şehrin çevresinde her borazancının çalması gereken bir melodi var. Bu sebeple bir borazancı melodiyi bir yerde kesip diğeri başlamak durumunda. Böylece eksik melodi olursa o tarafta bir sorun olduğu da anlaşılıyor. 




Melodinin bir anda kesilmesinin sebebinin bu olması daha akla yakın gözükse de ilk seçenek daha çok inanılan sebep olarak karşımızda duruyor. Siz hangisine inanırsınız?    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Krakow'un ejderhası

Marsilya günlüğü

Krakow Wieliczka tuz madeni